10 tips voor een goede samenwerking – Huisartsenpraktijk Cohen – Harderwijk
Boerhaavelaan 32 3843 AP Harderwijk Tel:0341-422224

10 tips voor een goede samenwerking

Onderstaande tips zijn gebaseerd op praktijkervaringen en overleg met patiënten en artsen.

  1. Weet wat u wilt vragen en wat u verwacht: schrijf dat van tevoren op. Als u alleen benoemt wat de klacht is, dan weet de arts niet wat uw verwachting is.
  2. Bedenk van tevoren altijd: waarom kom ik nu, met deze klacht, bij deze dokter. Doe dat ook bij controleafspraken: komt u alleen omdat het moet, of heeft u zelf ook nog vragen?
  3. Wees altijd eerlijk. Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf of bagatelliseer uw klacht niet; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling.
  4. Wees redelijk in uw vragen. Bespreek open wat u van de arts verwacht, maar ga niets eisen. Een slechte verstandhouding is voor beide partijen onprettig en komt de zorg niet ten goede. Probeer u in te leven in de rol van de arts, dat verwacht u ook omgekeerd.
  5. Weet welke medicijnen u slikt (ook die niet zijn voorgeschreven), welke ziekten en behandelingen u in het verleden hebt gehad of nog hebt, voor welke stoffen u allergisch bent.
  6. Vermeld bijzonderheden desnoods ongevraagd: dat u zwanger wilt worden, dat een middel eerder bijwerkingen heeft gegeven, dat er bepaalde erfelijke ziekte in de familie voorkomen, dat u recentelijk in de tropen bent geweest et cetera. Bedenk voorafgaand aan het consult welke informatie belangrijk kan zijn voor de arts.
  7. Neem iemand mee. Twee horen meer dan één en de ander kan bijvoorbeeld aantekeningen maken, zodat u zich kunt concentreren op het gesprek.
  8. Spaar geen vragen op. Als u meerdere vragen heeft, geef dat dan bij het begin van het consult aan. De arts kan er dan rekening mee houden.Plan zo nodig een dubbel consult in overleg met de praktijkassistente.
  9. Controleer aan het eind van het consult of u de arts goed begrepen hebt. Geef in uw eigen woorden aan wat u denkt dat er aan de hand is en wat gaat gebeuren. Als dit niet klopt dan kan de arts daar direct op in gaan.
  10. Ga uit van de volgende regel: de arts schiet tekort als ik de uitleg niet snap, maar ik ben zelf verantwoordelijk om te zeggen dat ik het niet kan volgen.

Bron: Medisch Contact 2012, nr 12, pagina 716