Praktijknieuws – Huisartsenpraktijk Cohen – Harderwijk
Boerhaavelaan 32 3843 AP Harderwijk Tel:0341-422224

Praktijknieuws

Nieuwsbrief September 2021

Bij de start van het najaar hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief met nieuws vanuit onze huisartsenpraktijk. In deze nieuwsbrief de volgende informatie:

– COVID: hoe nu verder?
– Afspraakherinnering
– Binnenlopen in de praktijk
– Griep / pneumococcenvaccinatie
– Bejegening praktijkpersoneel
– Assistententeam

COVID: hoe nu verder?
Nu steeds meer mensen in Nederland gevaccineerd zijn en de besmettingscijfers (eindelijk) dalende zijn, kunnen we weer nadenken over een normaal leven. En ook de landelijke beperkingen worden steeds verder versoepeld. Maar hoe gaan we in onze praktijk het komende najaar om met covid gerelateerde klachten? en moeten we ons blijven testen?

COVID: we zijn er nog niet vanaf….
Helaas zal het Coronavirus nog steeds rond blijven gaan. Mensen die niet gevaccineerd zijn, kunnen nog steeds ernstig ziek worden. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld mensen die chemo behandeling krijgen of andere medicijnen gebruiken die het immuunsysteem remmen, bijvoorbeeld voor reumatische ziektes) kunnen zelfs na vaccinatie opnieuw ziek worden van dit virus. En dan kan iedereen die gevaccineerd is en gezond is, ook opnieuw besmet raken en het virus doorgeven. We zien gelukkig wel dat de meeste mensen die volledig gevaccineerd zijn en opnieuw besmet raken, veel minder ziek van het virus worden, dan de ongevaccineerden.Omdat we in onze praktijk ook mensen met een zwak immuunsysteem in de wachtkamer hebben zitten en ongemerkt iemand het Corona-virus bij zich kan dragen, is het advies van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om nog steeds in de huisartsenpraktijk 1.5 meter afstand te houden.

Daarom vragen wij uw medewerking en op het volgende te letten:

– Kom zoveel mogelijk alleen naar de praktijk, maar niet met meer dan 1 begeleider
– Als een kind een afspraak heeft: liefst maar 1 ouder
– Kom zoveel mogelijk op tijd en neem liefst niet langer dan 5 minuten vóór uw afspraak plaats in de wachtkamer
– Heeft u een afspraak bij onze praktijkondersteuners Marjan Gooijer of Nella Verweij? klopt u dan op de buitendeur van de spreekkamer op het afgesproken moment. Is het slecht weer of wilt u liever binnen wachten? dat kan, maar geeft u dit dan aan bij de assistente aan de balie.
– Heeft u COVID gerelateerde klachten? dan zullen we u ook verzoeken om buiten de praktijk in de auto te wachten; u wordt gebeld door de assistente / huisarts op het afgesproken moment en buiten langs naar binnen gelaten. De huisarts zal u in beschermende kleding onderzoeken op het “isolatie-spreekuur”.
– Heeft u een afspraak en krijgt u ineens COVID gerelateerde klachten? belt u dan met de assistente om de afspraak te verzetten of alsnog op het isolatie-spreekuur een afspraak te krijgen
– Een mondkapje in de praktijk is NIET verplicht, maar mag wel als u zich daar prettig bij voelt. Ook als u verkouden bent en negatief getest bent voor COVID, is het misschien prettig om met een mondkapje in de wachtkamer plaats te nemen, maar ook dat is niet verplicht.

COVID klachten en testen: zelftest of niet?
Het valt ons op dat steeds minder mensen zich willen laten testen op COVID. We snappen dat iedereen een beetje moe is van Corona en het liefst er vanaf wil. Maar het blijft belangrijk om je te laten testen.

Belangrijk punt: BIJ KLACHTEN LAAT U ZICH TESTEN BIJ DE GGD! Een zelftest of sneltest is niet betrouwbaar bij klachten. Dit kunt u ook lezen op thuisarts.

Een zelftest is eigenlijk alleen bedoeld voor testen bij ongevaccineerden, bijvoorbeeld als u naar een festival gaat of straks naar een restaurant of een bioscoop.

Heeft u keelpijn? Moet u hoesten? bent u neusverkouden? dan kan het natuurlijk zijn dat u een normale verkoudheid heeft, maar dat weet u dus pas zeker als u zich bij de GGD negatief heeft laten testen.

Binnenlopen in de praktijk
Onze voordeur is weer volledig geopend en onze balie is ook weer open. U kunt dus ook weer aan de balie een vraag stellen. Toch willen we u vragen rekening te houden met de volgende zaken:

– komt u alleen binnen als u geen covid-gerelateerde klachten heeft; neemt u anders telefonisch contact met ons op. Dit geldt voor verkoudheidsklachten, koorts, hoesten, benauwdheid of keelpijn.

– heeft u vragen die moeilijk zijn, waarbij u prive-zaken wilt bespreken of waarbij u meer tijd denkt nodig te hebben? neem dan liever telefonisch contact op; dit om te voorkomen dat er teveel mensen lang aan de balie blijven staan

– heeft u een urine om langs te brengen, bijvoorbeeld omdat u klachten van een blaasontsteking heeft: belt u dan eerst met de assistente. Dit is prettig, omdat we dan uw klachten kunnen noteren en ook de afhandeling van de urine-onderzoeken beter kunnen regelen.

Dank voor uw hulp hierbij.

Afspraakherinnering
Wij hebben sinds kort ingesteld dat u een automatische afspraakherinnering krijgt op de dag voordat u de afspraak heeft. Onze hoop is dat dan mensen hun afspraak niet meer vergeten. Tegelijk is het ook een herinnering om bij covid-gerelateerde klachten telefonisch contact met ons op te nemen en zo op een apart isolatiespreekuur gezien te worden (zie ook bij het onderwerp Covid, hoe nu verder?).

Wij hopen dat u het niet vervelend vindt om deze meldingen te ontvangen; wij kunnen ze niet voor een enkel individueel geval uitschakelen.

Griep / pneumococcenvaccinatie
Dit jaar is de jaarlijkse griep/pneumococcenvaccinatie op donderdag 14 oktober in de middag. Deze vaccinaties zijn alleen bedoeld voor mensen die hiervoor in aanmerking komen, wegens hun leeftijd of onderliggende ziekte.
Deze mensen zullen de komende 2 weken een uitnodiging ontvangen.
Heeft u op 7 oktober nog geen uitnodiging gehad, terwijl u wel in aanmerking denkt te komen voor een griepvaccin? stuur ons dan een mail op info@huisartscohen.nl

Bejegening praktijkpersoneel
Het valt ons op dat het laatste jaar door alle discussie rondom COVID, wel of niet vaccineren en de landelijke regels, er een verharding van de maatschappij is ontstaan. Mensen zijn sneller geïrriteerd, hebben minder geduld en worden ook vaker onaardig of zelfs boos.
Dit vinden we vervelend om te merken, omdat deze boosheid vaak ook naar ons praktijkpersoneel gericht is, terwijl wij niets kunnen doen aan het landelijke beleid.
Wij doen ons best om u allen zo goed mogelijk en vriendelijk te helpen. Hierbij maken wij geen onderscheid, we behandelen iedereen gelijk!
Laten we samen met u werken aan een betere en positieve sfeer! Wij hebben elkaar nodig om positief te blijven!

Assistententeam
Wegens een wens om uit te breiden en goede service aan u allen te kunnen verlenen, zijn we op zoek naar een nieuwe assistente.
Leuk nieuws om met u te delen, is dat onze praktijkmanager, Judith Cohen, gestart is met de opleiding tot doktersassistente, om bij te kunnen springen bij drukte. U zult haar dus ook aan de telefoon kunnen krijgen.

Vriendelijke groet, mede namens het praktijkteam,
Joeri Cohen, huisarts